Olej z czarnuszki - nie tylko składnik zdrowych dań

Skomentuj jako pierwszy!

Olej z czarnuszki - nie tylko składnik zdrowych dań
Olej z czarnuszki powstaje z tłoczonych na zimno ziaren czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.). Nazywana inaczej czarnuszką ogrodową, czarnym sezamem lub czarnym kminem, jest rośliną całoroczną uprawianą w Basenie Morza Śródziemnego, Indiach, Turcji, a nawet w Polsce. Czarnuszka znana jest ze swoich właściwości leczniczych i najczęściej używana wewnętrznie - spożywana w postaci ziaren lub oleju z czarnuszki. Olej z czarnuszki może być używany również zewnętrznie do pielęgnacji skóry i włosów.

Co kryje się w oleju z czarnuszki?

W oleju z czarnuszki znajdziemy takie substancje jak: tymochinon - związek o silnym działaniu antyalergicznym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym oraz zwalczającym bakterie. Roślina jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B, biotynę - dla zdrowej skóry i włosów, a także prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz liczne sole mineralne - wapnia, żelaza, potasu, cynku, fosforu i miedzy. To tylko kilka z wielu prozdrowotnych substancji znajdujących się w tych małych, czarnych ziarenkach. Wiele sklepów ma w swojej ofercie olej z czarnuszki, jednym z nich jest cosdlazdrowia.pl.

Olej z czarnuszki do pielęgnacji skóry

Warto sięgnąć po olej z czarnuszki w celu pielęgnacji skóry i włosów. Olej z czarnuszki świetnie działa na skórę - zapobiega jej starzeniu się, działa regenerująco i łagodząco, pomaga eliminować trądzik. Olej wzmacnia i uelastycznia skórę dogłębnie ją nawilżając, działa przeciwzmarszczkowo.

Olej z czarnuszki do pielęgnacji włosów

Kiedy sięgnąć po olej z czarnuszki w celu pielęgnacji włosów?

Czarnuszka jest doskonałym "kosmetykiem" do włosów. Kiedy włosy są zbyt suche, łamliwe, nadmiernie się przetłuszczają lub mają skłonność do wypadania warto sięgnąć po olej z czarnuszki. Nie trzeba czekać aż pojawi się jakiś poważny problem z włosami, olej z czarnuszki można stosować na zdrowe włosy w celu nadania im blasku i miękkości.

Jak olej z czarnuszki działa na włosy?

Olej wzmocni włosy, zapobiegnie ich łamaniu, odżywi oraz sprawia, że będą błyszczące. To wszystko dzięki takim składnikom jak: nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9, witamina E, beta-karoten, biotyna, sterole oraz przeciwutleniacze. Zawarte w czarnuszce składniki odżywcze wzmacniają cebulki, co przeciwdziała wypadaniu włosów oraz sprawią, że włosy będą mocne i lśniące. Olej z czarnuszki ma doskonały wpływ również na skórę głowy. Sprawdza się przy łupieżu, podrażnieniach i przy wypadaniu włosów.

Jak stosować olej z czarnuszki na włosy?

Jest kilka sposobów stosowania oleju z czarnuszki na włosy. Najpopularniejszym z nich jest olejowanie. Przed myciem włosów, wetrzyj olej w wilgotne pasma włosów na całej ich długości oraz w skórę głowy i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie włosy umyj szamponem. Można też, po naolejowaniu włosów i skóry głowy, owinąć włosy folią i pozostawić olej na głowie na całą noc. Rano umyć głowę szamponem.

Wzmacnianie włosów od wewnątrz

Czarnuszka na włosy działa pozytywnie stosowana zewnętrznie i wewnętrznie. Olej z tej rośliny zawiera wiele cennych składników odżywczych, dzięki czemu jego spożywanie ma doskonały wpływ na cały organizm – w tym również właśnie na stan włosów. Aby poprawić ich kondycję, warto zastosować specjalną kurację, która polega na przyjmowaniu około 1 łyżeczki oleju dwa razy dziennie. Regularne stosowanie przyniesie pozytywne efekty szybciej niż się tego spodziewamy. Kurację najlepiej stosować razem z przedstawioną powyżej zewnętrzną metodą dbania o włosy za pomocą oleju z czarnuszki.

Gdzie kupić olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Przy zakupie pamiętaj, aby był to olej tłoczony na zimno i w ciemnej butelce, która będzie go chronić przed działaniem promieni słonecznych. Taki właśnie olej oferuje sklep cosdlazdrowia.pl. Z oleju z czarnuszki możemy z powodzeniem korzystać i w kuchni, i w łazience. Jest pysznym dodatkiem do różnych dań, a dzięki wielu cennym substancjom ma działanie prozdrowotne. Nadaje się również do pielęgnacji włosów i skóry. W tym celu może być używany zewnętrznie, a dla wzmocnienia efektu, spożywany z posiłkami.

Najnowsze posty na forum