gotowanie

  • Posty: 31

kika75 stworzył temat: gotowanie

pare dni temu na internecie znalazłam ciekawą stronę www.menudomowe.pl na której mozna zamówić produkty są one dostarczane do domu wraz z przepisami tabelą dietetyczną i deserem dostawa gratis żeby sprawdzić czy tak rzeczywiście jest zamówiłam i okazało się że był to strzał w dziesiątkę produkty świeże,super zapakowane, fajne przepisy i szybka dostawa czy ktoś z was już korzystał z takiego sposobu zamawiania towaru wasze opinie?

#13149

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

pola102 odpowiedział w temacie: Odp: gotowanie

Biszkopt:



* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Masa serowa:



* 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)

* 3/4 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy

* 3 jajka

* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%



Masa jabłkowa



* 1,5 kg słodkich jabłek

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* cukier do smaku



Dodatkowo:



* 400 ml kremówki (36%)

* 1 łyżka cukru pudru



Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut) a następnie dodajemy mąkę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).

W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (z czego po 20 minutach tortownicę przykrywamy folią aluminiową i włączamy opcję tylko grzałki górnej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc (ok. 10 godzin). Ciasto podajemy z bitą śmietaną. Możecie też przygotować do niego sos karmelowy.

#15178

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

deq102 odpowiedział w temacie: Odp: gotowanie

30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g wody
700 g mąki
1 łyżeczka soli
50g oliwy
2 ząbki czosnku
30 dag sera cheddar
2 łyżeczki świeżego tymianku

1

Z drożdży, cukru i ciepłej wody oraz kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozczyn przekładamy do reszty mąki, dodajemy sól oraz 15 g oliwy. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Celsjusza
2

Na wysmarowaną oliwą formę wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, tak aby przykryć cały spód. Czosnek wyciskamy do reszty oliwy, dodajemy siekany tymianek, mieszamy - wierzch ciasta smarujemy tak przygotowaną mieszaniną. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
Po upieczemy kroimy w paski.

#15207

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

raq102 odpowiedział w temacie: Odp: gotowanie

Naleśniki z jarzębiną
200 g jarzębiny
40 g masła
5 jajek
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,375 l maślanki
150 g cukru
topione masło do smażenia
250 g Creme frâiche lub śmietany do ubijania
1

Małą gałązkę jarzębiny odłożyć. Pozostałą jarzębinę umyć, wrzucić do wrzącej wody, zagotować. Odcedzić, zahartować zimną wodą, dokładnie osączyć.
2

Przygotować ciasto na naleśniki: stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Wymieszać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, maślankę, 50 g cukru i stopione masło. Odstawić na 30 minut.
3

Resztę cukru skarmelizować, cały czas mieszając.
4

Gałązkę jarzębiny zamoczyć w karmelu i położyć na pergaminie. Resztę karmelu ostudzić. Z karmelu zrobić nitki.
5

Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, dodać jarzębinę. Na gorącym maśle piec małe naleśniki, gotowe odstawić w ciepłe miejsce.
6

Ubić Creme frâiche lub śmietanę na sztywno. Na naleśnikach położyć gałązkę jarzębiny i nitki karmelu.
7

Podawać z ubitą śmietaną.

#15317

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

PaulaNR odpowiedział w temacie: Odp: gotowanie

Ode mnie łapcie przepis na pyszne francuskie koperty z czekoladą :)

Składniki
- paczka gotowego ciasta francuskiego
- tabliczka czekolady gorzkiej 90g

Etapy przygotowania
Ciasto rozkładamy, kroimy w małe kwadraty. Na środek każdego kładziemy jedną kostkę czekolady. Zaklejamy ciasto na krzyż. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Mi się te koperty otworzyły podczas pieczenia, ale widocznie za słabo skleiłam ciasto. :)


Kto pyta...
#15328

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

pauigi odpowiedział w temacie: Odp: gotowanie

Jeżeli znudziłyście się już zwykłymi mięsnymi kotletami, to polecam kotlety jejeczne - niebo w gębie :)

Składniki:
- 6 ugotowanych i pokrojonych jajek
- cebulę pokrojoną w kostkę
- 10 łyżek bułki tartej
- vegete
- łyżkę masła
- 1 jajko
- trochę szczypiorku

Sposób przygotowania:
Cebulę przysmażamy na maśle. Ugotowane jajka mieszamy z 4 łyżkami bułki tartej, jajkiem, podsmażoną cebulą, zieleniną i vegetą. Po wymieszaniu formujemy kotleciki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i pieczemy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.


Cel bez...
#15359

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: Aniafryzjerbygaganova
Zasilane przez Forum Kunena

Najnowsze posty na forum